April 12, 2024

Beranda Islam

Terpercaya – Tajam – Mencerdaskan Umat

Sejarah Ringkas Vaksin di Turki Era Othmaniyah Yang Tidak Disebut Dalam Buku Sejarah Perobatan


Oleh : Borhan Ibrahim

Disaat kini Negara-negara besar berlumba-lumba membuat vaksin Covid19 dan di agih-agihkan ke seluruh dunia, Ramai dikalangan Kita tidak sedar Sejarah pernah mencatatkan bahawa Turki adalah pelopor dunia dalam Usaha kajian tentang vaksin dan vaksinasi. Sejarah vaksin dan vaksinasi di Turki bermula pada zaman Kerajaan Uthmaniyyah. Lady Mary Montagu (1689-1762), isteri duta besar Britain ke Sublime Porte, menulis dengan sangat terkejut kepada rakan-rakannya di Britain antara 1717-1721 tentang prosedur yang disebut “vaksinasi” (sebenarnya, pelanggaran) terhadap penyakit cacar, yang praktikkan rawatannya di kalangan umat islam yang tinggal di Istanbul. Lady Montagu telah menyuntik dirinya dan ahli keluarganya dengan bahan vaksin dan ubat-ubatan yang didapatnya dari perawat Uthmaniyyah ini dan belajar prosesnya untuk mencegah penyakit cacar air, dan ketika dia kembali ke British , Dia memperkenalkan bahan dan keadah proses ini di sana.

Surat Kedutaan Turki-nya menyediakan dokumentasi vaksin dan vaksinasi tertua di Uthmaniyyah Turki dan Eropah. Satu abad setelah kesaksian Montagu mengenai penggunaan suntikan / vaksinasi cacar gaya kuno di Turki, tidak lama Kemudian seorang sarjana dan doktor polimatik Uthmaniyyah iaitu Şanizade Mehmed Ataullah Efendi (1826) berjaya mencipta vaksin penyakit Cacar(smallpox) dan Kemudian menggunakan vaksin ini dalam kaedah moden vaksin pertama di dunia perubatan, Sebelum ini Edward Jenner (1749-1823) mencipta Vaksin sekitar sedekad yang lalu.

Jadi Şanizade mencadangkan kepada Pemerintah Uthmaniyyah, iaitu Sultan Mahmud II pada tahun 1811 – antara lain dasar kesihatan awam seperti kuarintin untuk mencegah penularan wabak – untuk Memodeniasikan perbuatan ubat-ubatan Vaksin kilang vaksin dalam Kadar yang banyak. Akan tetapi, usaha Hekim ismail Pasha (1807-1880) dan pertengahan abad ke-19 dalam percubaan untuk pengeluaran vaksin penyakit cacar secara domestik tidak mempunyai sokongan birokratik yang berterusan dan akhirnya tersekat dalam perubahan dan pergolakan politik Kerajaan Uthmaniyah abad ke-19. Langkah terakhir dalam vaksin dan imunisasi di Turki harus menunggu hingga suku terakhir abad ke-19 ketika negara akan mengambil langkah-langkah kesihatan awam ini ke dalam program politiknya.

Louis Pasteur (1822-1895), pelopor penyelidikan vaksinasi dan penyakit berjangkit moden, menghubungi Para ketua negara asing untuk mengumpulkan dana untuk Institut Pasteur yang baru ditubuhkan. Di antara penguasa yang diajukan petisyen adalah Sultan Uthmaniyyah iaitu Sultan Abdul hamid II Khan(1876-1909), Baginda telah memberi Pendapat positif bahawa Kerajaan Uthmaniyyah dapat membantu, dengan syarat Pasteur meneruskan kariernya di Istanbul. Ketika Pasteur menolak tawaran ini, Sultan Abdul hamid ii menjawab dengan tawaran susulan, yang mengusulkan Pasteur pemberian anugerah Order Medjidie dan 10,000 franc emas. Sebagai balasannya Institut Pasteur akan menawarkan khursus penyelidikan bersama dan latihan untuk tiga orang cendikiawan muslim dan pakar dari Kerajaan Uthmaniyyah. Beberapa sumber memberikan angka alternatif untuk bantuan kewangan Uthmaniyyah kepada Pasteur, 800 lira, yang akan sama dengan harga 180-200 rumah di Istanbul pada masa itu.

Ketika pihak Perancis menyertai penyelidikan ini, Pada Tahun 1886 kerajaan Uthmaniyyah menghantar pasukan penyelidik yang terdiri daripada ketua perwakilan Alexander Zoeros Pasha (1842-1917) – seorang profesor dari Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Sekolah Perubatan Imperial Uthmaniyyah) Kaymakam ( Leftenan Kolonel) Dr. Hüseyin Remzi Bey (1839-1896) dan doktor haiwan Letnan Kolonel Hüseyin Hüsnü Bey. Pada akhir penyelidikan bersama mereka di Paris, pasukan penyelidik kembali ke istanbul dengan sampel sumsum tulang yang disuntik dengan “virus rabies”, yang berfungsi sebagai dasar untuk penyelidikan dan pengeluaran vaksin lebih lanjut dipusat penyelidikan Uthmaniyyah.

✅Ringkasan rentetan sejarah vaksin di Turki:

• Pada tahun 1885, pemerintah Uthmaniyyah mengeluarkan keputusan untuk penggunaan mandatori vaksin cacar, undang-undang negara pertama untuk vaksinasi wajib dalam sejarah dunia.

• Pada tahun 1885, vaksin rabies pertama dikembangkan di Perancis.

• Pada bulan Januari 1887, vaksin rabies dibawa ke Empayar Uthmaniyyah. Ini diikuti dengan penubuhan sebuah institusi yang didedikasikan untuk rabies dan penelitian bakteriologi umum yang disebut “Dâu’l-Kelb ve Bakteriyoloji Ameliyathanesi” (Laboratorium Rabies dan Bakteriologi) -leter disebut Pusat Rawatan Rabies di klinik Zoeros Pasha di Mekteb-i Tıbbiye- i Şahane (Sekolah Perubatan Imperial Uthmaniyyah). Institusi ini merupakan pusat rabies ketiga di dunia, dan institusi penyelidikan pertama di seluruh Timur. Pusat ini kemudiannya berjaya menghasilkan serum anti-difteria.

• Pada tahun 1892, Makmal Vaksin Imperial (Telkihhâne-i Şâhâne) didirikan di bawah arahan-sekarang Miralay (Kolonel) – Hüseyin Remzi Bey untuk pengeluaran vaksin penyakit cacar.

• Pada tahun 1893, Institut Bakteriologi Imperial Konstantinople (CIBI, Bakteriyolojihâne-i Şâhâne / Osmânî) ditubuhkan.

• Doktor haiwan Mustafa Adil (1871-1904) berjaya menghasilkan serum anti-difteria pada tahun 1896, serum anti-rinderpest pada tahun 1897 dan serum demam anti-scarlet pada tahun 1903.

• Pada tahun 1911, vaksin demand kepialu dan pada tahun 1913 vaksin kolera, disentri dan wabak disediakan dalam negeri untuk pertama kalinya di Turki.

• Pengeluaran vaksin batuk kering bermula pada tahun 1927.

• Pengeluaran vaksin haiwan dan manusia berterusan walaupun dalam keadaan sukar yang dikenakan oleh Perang Dunia I (1914-1918) dan Perang Kemerdekaan Turki (1919-1923). Ketika Sekutu menduduki Istanbul, Pasukan Perubatan dan Makmal Vaksin Imperial Uthmaniyyah bergerak berundur lebih dulu ke Eskişehir dan kemudian ke Kırşehir di Anatolia. Pada masa yang sama, pengeluaran vaksin cacar terus berlaku di Afyon. Makmal serum di Erzurum dipindahkan ke Aleppo, Niğde, Sivas dan Erzincan semasa pendudukan Rusia di Anatolia Timur. Kastamonu juga merupakan pusat pengeluaran vaksin. Pembuatan vaksin dilakukan dengan cara yang sama di beberapa lokasi setelah penubuhan Republik Turki.

• Pada tahun 1928, Institut Kebersihan Pusat (Hıfzıssıhha Enstitüsü) ditubuhkan oleh Menteri Kesihatan Dr. Refik Saydam, yang menyumbang kepada pemusatan proses pengeluaran vaksin.[]

Sumber : Http://T.me/InfoDakwahHarian